Itinerari Bosc de la Sala

La Sèquia des del Mas de la Sala
Distancia total: 11,4 km
Desnivell acumulat: 160 m
Direcció nord passem per l’espai humit de La Corbatera, hàbitat d’interès natural idoni per facilitar l’observació d’aus. Seguint cap al nord, arribem a un pas subterrani per travessar la C-16 a l’altura del parador del Lleó. Des d’aquest punt, prenem un camí que s’enlaira fins a les proximitats del poblat ibèric del Cogulló fins a trobar la Sèquia.
A la dreta ens queda la colònia minera de La Botjosa amb el runam salí al seu costat. Agafem la Sèquia direcció sud i poc més d’1 km després desapareix el canal, que travessa la mina més llarga de La Sèquia, la Mina del Mas de les Coves. Un cop hem passat l’era del Mas de les Coves tornem a retrobar la mina.
A partir d’aquí, seguim entre camps de cereals i al mig d’un camp veiem l’ermita romànica de Santa Magdalena de Bell-Lloc mig derruïda. A l’altura del Roure Gros, ajagut sobre la Sèquia, seguim uns metres el camí amunt, direcció el Mas Martorell, per agafar el camí que surt de l’esquerra i s’endinsa pel Bosc de La Sala.
No deixem aquest corriol fins a trobar, al cap d’una bona estona, el camí que cap a la dreta segueix fins a Santpedor. L’agafem cap a l’esquerra i arribem a l’heretat del Coll de Sant Ponç on hi ha l’església romànica de Sant Ponç. Seguim el camí avall però retrobar novament La Sèquia, que enfilem cap a l’esquerra, de manera que ens queda a la dreta La Sala de Sant Ponç, finca mare del Mas de la Sala.
Al cap d’una estona, a la dreta ens trobem l’amfiteatre de La Sala, lloc on es fan activitat divulgatives per part del Parc de la Sèquia i casaments civils per part del Mas de la Sala. Uns quants metres més enllà, ens tornem a retrobar amb el Roure Gros, d’on surt un corriol a la seva dreta, direcció est, que s’endinsa pel bosc. Aquest camí ens portarà a la carretera de serveis de la C-16, i d’aquí, travessant el pont de canvi de sentit, arribarem al punt d’inici.

 


Del Mas de la Sala a l’amfiteatre de la Sala
Distància total: 4,2 km
Desnivell total: 44 m
Des del Mas de la Sala, travessem la C-16 direcció al Mas Terradelles i seguim el camí direcció al Mas Martorell. Ens trobem el Roure Gros ajagut a la Sèquia. Agafem el camí cap a l’esquerra, direcció sud, fins arribar a l’amfiteatre que ens queda a l’esquerra. D’aquí fem camí de volta seguint les nostres passes.

Santa Magdalena de Bell-Lloc.
Tot i ser romànica, Santa Magdalena de Bell-Lloc data del segle XVI. Fou construïda per dos mestres d’obra francesos residents a Sallent per iniciativa dels hereus del mas de les Coves, en substitució de l’antiga capella del mateix nom, del segle XI, a prop del mas Martorell. Fou aquí on el 1345 es van reunir representants del bisbat de Vic i de Manresa per intentar resoldre el greu conflicte sorgit arran de les obres de la Sèquia. Actualment es troba mig enrunada, envoltada per camps de cereals.
La imatge de Santa Magdalena es conserva en una capelleta del Mas de les Coves.